Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdravotní přínosy připisované wayuse uživateli v České republice a Ekvádoru
Silvestrová, Lenka
Cílem diplomové práce je zjistit zdravotní přínosy dlouhodobého užívání wayusy ve dvou sociálně a kulturně odlišných prostředích. Dokument je rozdělen na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje charakteristiku tradiční amazonské medicíny a popis oblastí, kde se wayusa užívá. Dále obsahuje charakteristiku účinků wayusy, jejího terapeutického potenciálu. Praktická část pojednává o vnímání zdravotních přínosů wayusy v České republice a Ekvádoru. Za tímto účelem bylo provedeno dotazníkové šetření a polostrukturované rozhovory. Sběr dat probíhal od 1. 11. 2020 do 31. 1. 2021. Výzkumný vzorek tvoří celkem 20 informátorů z obou zemí, kteří pili wayusu alespoň jednou týdně po dobu 3 měsíců. V České republice bylo zjištěno, že užívání wayusy zlepšuje koncentraci a postupem času také trávení nebo spánek. V Ekvádoru je pití wayusy činností, která úzce souvisí s místními tradicemi a společenskou soudržností. Ze zdravotního hlediska uživatelé oceňují zejména energetizující a močopudné účinky nápoje. Z literární rešerše bylo zjištěno, že se wayusa užívá různými domorodými skupinami v Jižní Americe. Potenciál této rostliny by mohl být využitý v léčbě různých onemocnění. Jedná se například o diabetes mellitus, chronickou parodontitidu nebo neplodnost.
Rostlinné oleje - jejich výroba, význam a zdravotní přínosy
Kopečková, Jana
Bakalářská práce Rostlinné oleje – jejich výroba, význam a zdravotní přínosy byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v akademickém roce 2018/2019. V literárním přehledu je definována základní chemická struktura lipidů a reakce, ke kterým u lipidů nejčastěji dochází. Plodiny, z nichž se olej nejčastěji získává, a to v rámci České republiky i v celosvětovém měřítku, patří řepka, sója, slunečnice, bavlník, podzemnice olejná, palma olejná a palma kokosová. U každé uvedené olejniny je zmíněno její chemické složení a vliv na zdraví konzumenta. Dále jsou v práci uvedeny legislativní požadavky, vztahující se na danou problematiku, a technologie výroby oleje. V praktické části bylo analyzováno 12 druhů olejů, u kterých byly stanoveny jedny ze základních parametrů – peroxidové číslo, číslo kyselosti, číslo zmýdelnění a jodové číslo. Pro analýzy byly použity postupy dle platných ČSN norem. Výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.
Sója - funkční potravina
Drábková, Michaela
Potravinářský průmysl v poslední době zaznamenal rozsáhlý nárust právě těch potravin, které jsou známé jako funkční potraviny. Tato bakalářská práce je zaměřena na sóju luštinatou jakožto plodinu, která obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek s příznivými účinky na lidské zdraví. Díky přítomnosti prospěšných látek se sója řadí do kategorie uznávaných funkčních potravin. První část práce se zabývá charakteristikou funkčních potravin, důvody pro jejich vznik a vývoj a způsoby, kterými lze funkční potraviny rozdělovat. Další část práce se již věnuje sóji, jejímu chemickému složení a dopodrobna jsou zde charakterizovány fyziologicky účinné látky, které sója obsahuje. Poslední část práce pojednává o vlivech sóji na lidské zdraví, je zde zmíněna i alergie na sóju a zejména pak role sóji v prevenci některých chronických onemocnění.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.